Het aantal bijen maar ook andere insecten zijn de afgelopen jaren drastisch in aantal achteruit gegaan. Deze dieren zijn een cruciaal onderdeel van ons ecosysteem. Om deze dieren te helpen heeft Stichting Stadslandbouw Hoorn het initiatief genomen de biodiversiteit van de stad te vergroten.

In het bijen educatiecentrum Hoorn kunt u hier allerlei informatie over krijgen. Wilt u eens een bezoek brengen aan ons educatie centrum, dan kan dit natuurlijk. Het adres is Koperslager 9a, 1625 AH Hoorn.

Naast alle informatie over bijen en de bijenstal kunt u ook een bezoek brengen aan de bijentuin. In deze tuin staan planten die u in uw eigen tuin kunt zetten om de bijen en andere insecten te helpen.

Openingstijden bijeneducatiecentrum:

  • woensdag van 14:00 – 16:00
  • Zondag van 12:00 – 16:00; op deze dag zal er altijd een imker aanwezig zijn.

 

Bijenlint

In Hoorn worden op diverse plekken bijenlinten gerealiseerd. Een Bijenlint is een aaneenschakeling van initiatieven ter bevordering van de overlevingskansen van de bij. Jaarlijks worden verschillende plekken in onze stad ingezaaid met bij-vriendelijke bloemmengsels. Helpt u mee?

Wordt gratis lid van onze bijenbrigade en ga 5 keer per jaar met deze brigade op pad. Help met zaaien om Hoorn de meest bij vriendelijke stad van Nederland te maken.

 

Bijenlint

Zonder bijen geen leven

Bijen leven van nectar en stuifmeel. Nectar is een zoete stof die door bloemen wordt afgescheiden. Nectar dient hoofdzakelijk als brandstof, de bijen hebben het nodig om hun spieren te bewegen en dus te kunnen vliegen. Stuifmeel is de mannelijke voortplantingsstof, geproduceerd door de meeldraden. Als stuifmeelkorrels op de stamper van een andere bloem terechtkomen ontstaat er de bevruchting. Stuifmeel hebben de bijen vooral nodig om hun larven te voeden. Het is de bouwstof voor de opbouw van hun lichaam.

Bijen kunnen dus niet leven zonder bloemen. En bloemen produceren geen zaad en vruchten als ze niet bestoven zijn. Bloemen doen hun uiterste best om insecten te lokken en zo voor bestuiving te zorgen. Ze hebben vaak opvallende kleuren. Wij mensen vinden dat mooi maar ook insecten worden hierdoor aangetrokken. Je kan dus zeggen dat bloemen dienen als uithangborden. Zo lokken ze de insecten. En dat is nu precies de bedoeling van de plant.
Einstein heeft het al genoemd: als er geen bijen zijn, zal de mensheid binnen 4 jaar uitsterven. Hoe kan dat? Dat komt omdat bijen 85% van de bestuiving van gewassen voor hun rekening nemen. Zij zorgen er voor een groot deel dus voor dat er bv paprika’s, meloenen, aardbeien, courgettes, tomaten en bonen kunnen groeien. Zonder bijen zouden we dus maar heel weinig van deze gewassen hebben.

met-zonder bijen