Hoorn the Place to Bee

logo-crowdfunding-2

 

Het aantal bijen maar ook andere insecten zijn de afgelopen jaren drastisch in aantal achteruit gegaan. Deze dieren zijn een cruciaal onderdeel van ons ecosysteem. Om deze dieren te helpen heeft Stichting Stadslandbouw Hoorn het initiatief genomen de biodiversiteit van de stad te gaan vergroten.

bijenlint

Doordat veel planten en struiken zijn verwijderd en zijn vervangen door gras is de biodiversiteit verslechterd. Daarnaast willen buurt bewoners juist meer kleur in hun wijk. Door nu het gras te vervangen door bloemen zien wij hierin een winst voor iedereen. Het is goed voor de bijen en insecten (biodiversiteit) en goed voor de bewoners van Hoorn.

Om dit mogelijk te maken hebben wij 10.000 Euro nodig. We hopen dat u ons hierbij wilt helpen. We schieten al aardig op!

Voor uw donatie kunt u gaan naar: https://crowdfundingvoornatuur.nl/nl/projects/hoorn-the-place-to-bee

Gezocht stadsboeren en boerinnen!

Stichting Stadslandbouw Hoorn groeit. Op verschillende plekken in de gemeente Hoorn ontstonden in 2016 mogelijkheden om gezonde producten te gaan verbouwen. Zie jij je hierin als geschikte stadsboer of boerin, meld je dan aan! Altijd al lekker buiten willen zijn, met je handen en voeten in de klei. Willen leren tuinieren en samen met anderen zaaien, oogsten en of wieden. Doe mee!
Heb je nog geen tuinervaring, geen probleem. Alle nieuwe leden krijgen vooraf een duidelijke uitleg en training van een van onze vrijwilligers. Op deze wijze kun je direct in ieder seizoen aan de slag.

Wacht dan niet en neem contact op met ons. Voor meer informatie kijk even bij contact .

 

Kruidenreus Hoorn komt steeds dichterbij!

Stadslandbouw Hoorn heeft zich ingeschreven voor de wedstrijd Kern met Pit met het project “Kruiden reus”. Wij zijn uitgenodigd voor de startbijeenkomst van Kern met Pit op zaterdag 23 januari 2016. Deze bijeenkomst wordt gehouden in Het Strandhuis in Wijk aan Zee.
Tijdens de startbijeenkomst worden de definitieve deelnemers voor de wedstrijd geselecteerd. In de provincie Noord-Holland kunnen maximaal tien projecten deelnemen aan Kern met Pit.
Wij krijgen de gelegenheid het project kort te presenteren….spannend!

Meer dan 50 soorten kruiden voor lichaam en geest worden geplant op de plaats waar ze ook werkzaam zijn, bijvoorbeeld salie ter hoogte van de keel, goudsbloem langs de huidkant, enz. Op die manier is het voor de bezoekers duidelijk waarvoor de kruiden gebruikt kunnen worden.

De ideale belevingstuin specifiek gericht op mensen met dementie

Wat een verrijking voor onze gemeente en de wijk Risdam. Hier is een huis gekomen specifiek voor dementerenden van “Dagelijk Leven”. Een mooie plek waar de bewoners hun leven kunnen voortzetten. Het is dan ook een eer om voor deze bewoners een tuin te mogen  realiseren die voldoet aan hun specifieke wensen. Een mooi dat er vanuit de wijk bewoners enthousiast zijn om mee te helpen.

“Natuur ervaren, planten aanraken, bloemen ruiken en herkennen van vroeger. Maar ook veilige paden en dingen om te ‘doen’ zijn elementen die toegepast kunnen worden het Risdamhuis”.

Dementie is niet geneesbaar. Zowel de patiënt als zijn omgeving leidt eronder. Een tuin kan het ervaren van de ziekte helpen verlichten, zowel voor de patiënt zelf als voor zijn of haar familie. Als de tuin genoeg herkenning biedt, door bijvoorbeeld planten van vroeger te planten, of groentes en kruiden, dan worden patiënten daar rustiger van en ze vertellen erover. Als de tuin voldoende prikkeling biedt in de vorm van geuren, geluiden of beelden die aan te raken zijn, dan remt dat zelfs de verergering van de ziekte en leidt het af.  Ook dieren op de tuin en speeltoestellen maken het voor zowel de bewoners alsmede ook de familie en bezoekers nog aangenamer. Zo kan een speciaal op dementerenden en hun symptomen ingerichte tuin op allerlei manieren therapeutisch werken. Gezien de ervaringen vanuit andere tuinen gaan wij de volgende onderdelen realiseren:

  1. De bewegingstuin
  2. De eetbare tuin
  3. Het groepsterras
  4. De prikkeling
  5. De wandeling

http://hetrisdamhuis.nl/

Stadslandbouw heeft vizier op Groen!

Kennis opdoen, kennis uitwisselen en kennis maken, dat zijn de doelen van de Groendag Hoorn. Onderwijsgroep Noordwest-Holland, Clusius College, VHG en Stadslandbouw Hoorn nodigen u uit voor deze dag die gericht is op een ieder die werkzaam is in de groenvoorzienings- en hoveniersbranche. Met vizier op groen willen we op deze 18e editie van de Groendag Hoorn kijken naar het groen vanuit de gebruiker in een aantal zeer uiteenlopende work- shops. Er worden verschillende workshops gegeven. Hans Stekelenburg en Chris de Meij zullen op deze dag ook verschillende colleges geven.
De Groendag Hoorn vindt woensdag 27 januari 2016 plaats op het Clusius College Hoorn , blauwe berg 3, 1625 NT Hoorn van 08.30 tot 17:00 uur.

Stadslandbouw bijen veroveren Hoorn!

Wat een bijzondere dag. Vandaag het eerste bijenvolk op de tuin. Na een spannende autorit konden de bijen voorzichtig op het land gezet worden. En toen was het zover. Het vlieggat gaat open en daar gingen ze, het land over, opzoek naar stuifmeel en honing.
Geweldig om te zien hoe de bijen nu over de tuin vliegen. Honing zal er dit jaar nog niet veel omdat zijn het volkje nog eerste moet groeien. Maar het begin is er! De eerste stadslandbouw bijen van Hoorn zijn een feit!!

Bewoners Patio, Pergola en Prieel in het zonnetje!

Woensdag 24 juni hebben de bewoners van de Patio, Pergola en Prieel die zich hadden opgegeven voor de avond in het wijkcentrum de Kersenboogerd heerlijk gegeten van de producten die komen van Stadslandbouw Hoorn. Dat was niet gelukt zonder de hulp van Rob Baltus, eigenaar van restaurant de Nadorst. Wat een heerlijke maaltijd heeft hij ervan gemaakt. Iedereen heeft genoten. En trots waren we natuurlijk ook op het bezoek van onze burgemeester. Het was dan ook heel mooi te horen hoe trots hij is op wat wij doen. Ook Frank en Marcel Gitzels waren aanwezig, het bedrijf dat ons ondersteund met plantgoed. Zonder hun steun was dit nooit geluk. Het was een avond om nooit meer te vergeten. Ik wil ook iedereen bedanken die meegeholpen heeft deze dag mogelijk te maken. Een groot compliment en zeker naar Aga van Nuland die zo veel heeft gedaan in de keuken. Iedereen ontzettend bedankt!!!

Open dag Stadslandbouw Hoorn

Open Dag Stadslandbouw

Op zaterdag 6 juni vindt de derde Dag van de Stadslandbouw plaats. Tijdens deze dag vinden er overal in het land activiteiten plaats, waarbij lokale en regionale stadslandbouw initiatieven zich presenteren. Bewoners kunnen kennis maken met de projecten in hun stad en zich aanmelden als vrijwilliger.

In Hoorn is het thema ’Help een middag op de tuin’. Kom helpen zaaien, planten en oogsten op de ecologische tuin aan de IJsselweg. Koffie, thee, uitleg en materiaal is aanwezig. Toegang is gratis, wel eerst graag aanmelden.

Details

  • Datum: zaterdag 6 juni 2015
  • Starttijd: 13:00
  • Eindtijd: 17:00
  • Locatie: IJsselweg bij de Westerblokker

Wijkcentrum Risdam Zuid en Nieuwe Steen maken kennis met stadslandbouw Hoorn!

26 maart

Op 26 maart heeft Hans Stekelenburg in het overleg Risdam Zuid – Nieuwe Steen in de Huesmolen een presentatie gegeven over stadlandbouw Hoorn. De stichting stadslandbouw Hoorn heeft als doel om gezamenlijk met elkaar op de tuin te werken, maar vooral te genieten van alles van en rond de natuur. Iets wat voor velen helaas niet vanzelfsprekend is. Op vaste dagen is er begeleiding op de tuin aanwezig. Hans legt uit dat je ook nooit alleen op de tuin en krijgt u vooraf uitleg over wat er allemaal mogelijk is.

De oproep was om toch vooral met ons mee te doen. Samen actief aan de slag te gaan op de tuin, een stukje grond te willen onderhouden of op een andere wijze zich te willen inzetten voor dit project.

Stadslandbouw Hoorn onderzoek mogelijkheden start Grote Waal

27 maart