Paddenstoelen kweken op de tuin!

Een paddenstoel is een bijzonder natuurelement. Het is geen plant. Het is een vruchtlichaam van een schimmel. De schimmel of zwam zit voornamelijk onder de grond en leeft als een groot netwerk in de bodem. Als je dus een paddenstoel plukt, pluk je geen zelfstandige paddenstoel, maar een deeltje van een groot geheel. In de natuur zorgen schimmels ervoor dat de voedingsstoffen uit dode organismen (dieren, planten enz) weer in de kringloop terugkomen en opnieuw gebruikt kunnen worden.

Op de tuin zijn we een proef begonnen met het kweken van eetbare paddenstoelen. We hebben gekozen voor broed 'pluggen' en deze geplaatst in boomstammen.

Voorbereiding

We hebben de afgezaagde takken en stammen minimaal een maand laten besterven. Hiermee verminder je de kans dat het broed niet aanslaat omdat het nog levende hout een afweerreactie vertoont.
Het hout moet zo vochtig zijn dat het zaagsel aan elkaar blijft kleven als u er een handvol van samenknijpt.

Enten

Met een houtboor, die speciaal geschikt is voor nat hout, boor je gaten van 3 cm diep en 10 mm doorsnee. Plaats elke 250 cm2 een boorgat. Duw er een houtdeuvel in en sla de plug volledig in het hout (laat dus geen randje uitsteken).

Doorgroei

Afhankelijk van houtsoort en temperatuur zal de zwamvlok vanuit de deuvels in drie tot zes maanden door het hout heen groeien. Om ervoor te zorgen dat de houtstammen niet uitdrogen hebben we ze afgedekt met bladeren.

Knopvorming en oogst

Vaak zullen er spontaan knoppen ontstaan, bijvoorbeeld na regenval of bij lager wordende temperaturen. In hun jongste fase zijn oesterzwammen piepkleine witte knopjes. Van zacht hout zoals populier en berk kun je op deze wijze twee a drie jaar plezier hebben.