Waar komen die vliegende mieren ineens vandaan

Ze zijn er weer: de vliegende mieren. Elke zomer duiken ze plotseling op, in zulke groten getale dat het haast ondoenlijk is om op de plaats van bestemming aan te komen zónder met een vliegende mier in aanraking te zijn gekomen. Waar komen ze vandaan?

De mieren zijn met hun bruidsvlucht bezig: de toekomstige koninginnen en vruchtbare mannetjes vliegen uit om een nieuw volk te beginnen, vergelijkbaar als bij bijen. Dat doen ze bij drukkend weer. En het is doorgaans binnen een dag alweer voorbij.

De mieren krijgen voor de bruidsvlucht tijdelijk vleugeltjes. Het zijn echte brokkenpiloten. Het is alsof je zonder enige vliegles de stuurknuppel moet bedienen. Daarom zie je mieren overal neerstorten, in je haar of in je drankje. En vogels vinden ze een heel lekker!

Vliegende mieren