De Reinigingsvlucht

14 februari 2019 was het zover “de reinigingsvlucht”

In de winter zitten honingbijen in hun bijenkast. Dit betekent dat ze een hele tijd niet kunnen poepen. Het is immers te koud om naar buiten te gaan en binnenshuis de boel bevlekken dat doen ze niet. In de winter kunnen bijen het wel 3 maanden lang ophouden. Veel langer gaat niet. Ze krijgen dan (hoe kan het ook anders) darmproblemen. Afhankelijk van het type en de hoeveelheid stuifmeel dat in de honing zit en de aanwezigheid van darmparasieten kunnen ze opstoppingen of diarree krijgen.
De reinigingsvlucht vindt plaats op een mooie voorjaarsdag zoals vandaag. Ze maken dan van de gelegenheid gebruik om massaal hun darmen te legen. Op onze bijenstal was het een drukte van jewelste. Duizenden bijen vliegen tegelijk uit de bijenkasten en laten hun lading vallen. Die lading bestaat voornamelijk uit stuifmeelresten.

Het werkt eigenlijk zo. Bijen eten in de winter honing. Deze komt in de honingmaag terecht en hier wordt de suiker uit de honing opgenomen door het lichaam en gebruikt als energiebron. Naast suiker zitten er nog allerlei ‘onzuiverheden’ in de honing, zoals stuifmeel en plantenharen. Dit wordt door middel van een soort filter uit de honing gezuiverd en naar de darmen afgevoerd. Hier wordt het stuifmeel deels verteerd, waarna het hele goedje als een gele pasta wordt uitgepoept.

Mogelijk hebben jullie hier ook iets van gemerkt. Want als je witte lakens of kleding buiten hebt laten hangen zijn de poepjes van de bijen goed zichtbaar.