Eerste bijen educatie centrum in Nederland opent haar deuren!

Hoorn is the place to Bee!

Dit is de slogan waarmee stichting Stadslandbouw Hoorn één van de bij-vriendelijkste gemeenten van Nederland heeft gemaakt. We zijn daarom enorm trots dat op zaterdag 13 april, om 13:00 uur de voorzitter van stichting stadslandbouw Hoorn samen met wethouder Simon Broersma het eerste bijeneducatiecentrum van Nederland zal openen.  

Stichting stadslandbouw zet zich al jaren in voor de bescherming van honing- en wilde bijen in Hoorn met o.a. de aanleg van bijenlinten. Een Bijenlint is een aaneenschakeling van groenstroken met daarin bij-vriendelijke beplanting of bijenhotels. Een lint aan initiatieven dus, met het doel om de overlevingskansen van de bij te bevorderen. Bijen zijn namelijk van cruciaal belang voor de mens. De landbouw en daarmee onze voedselvoorziening, is voor een belangrijk deel aangewezen op deze bestuivers. De bekendste bestuivers zijn de honingbij en de hommel die samen tussen de 80 en 90% van alle bestuiving in de landbouw verzorgen. 

Hulp

We zijn dan ook heel trots dat zoveel bedrijven in de regio ons hebben geholpen dit voor elkaar te krijgen en de inzet van de Westfriese uitdaging hierin. Maar naast deze bedrijven zijn ook de scholen in Hoorn betrokken. Zo hebben 90 leerlingen van het ‘d Ampte nieuwe bijenkasten gemaakt,  zijn leerlingen van het Clusius college betrokken bij de bijentuin en gaan leerlingen van het Technasium (OSG) onderzoeken doen bij het bijen educatiecentrum. 

Bij-eenkomsten ;-)

En het woord zegt het al, hier worden natuurlijk veel bijeenkomsten gehouden over de bijen. Mensen die graag meer willen weten over bijen kunnen hier straks een cursus volgen. Ook kunnen basis scholen hier straks (veilig) naar de bijen kijken. Dat komt omdat het klaslokaal zo is opgezet dat de imker vanachter het glas de bijen kan laten zien. Via Nederland zoemt zijn onderwijspakketten beschikbaar.  

Modeltuin

Rond het bijeneducatiecentrum is een modeltuin aangelegd. Bezoekers van de tuin kunnen zien welke planten goed zijn voor de insecten en krijgen ook informatie hoe zij hun tuin meer insect vriendelijk kunnen inrichten. Daarnaast heeft Hoorn een prachtige stadstuin bij de locatie IJsselweg. Deze meer dan 7000 m2 bij-vriendelijke stadstuin staat vol met bij-vriendelijke planten en is een bron van inspiratie.  

Alle bezoekers ontvangen een zakje bloemzaden en voor de kinderen is er wat lekkers. Daarnaast kunnen kinderen tot en met 12 jaar hun kleurplaat inleveren en de winnaars ontvangen een leuke prijs.  

Adres Bijen Educatiecentrum

Het educatiecentrum ligt op het terrein van kinderboerderij de Woid, hier kunt u eenvoudig uw fiets parkeren.
Komt u met de auto, dan kunt u het beste de auto parkeren bij de Geldelozeweg 722 (ingang Avondlicht), 1625 NS Hoorn. Hier is een groot parkeerterrein aanwezig.  

In de media:

- Artikel Westfries Weekblad 12-04-2019

Openingstijden bijeneducatiecentrum: 

  • woensdag van 14:00 – 16:00  
  • Zondag van 12:00 – 16:00; op deze dag zal er altijd een imker aanwezig zijn.