Bijenwas, weet jij hoe dat gemaakt wordt?

Bijenwas, weet jij hoe dat gemaakt wordt? 

Mensen gebruiken was voor vele doeleinden, o.a. om kaarsen van te maken en in boenwas of als poetsmiddel voor onbewerkte houten voorwerpen en vloeren. Voor onder meer drop wordt bijenwas als glansmiddel gebruikt. Ook in crèmes en andere cosmetica wordt veel gebruik gemaakt van bijenwas.

Bijenwas is echter in eerste instantie voor bijen van essentieel belang. Om de honing in de bijenkast op te kunnen slaan, hebben de bijen raten nodig. De raten van bijenwas bouwen ze met elkaar. Aan elkaar hangend zweten ze met de wasklieren kleine wasplaatjes die ze vastmaken tot honingraten. Een jonge honingraat is wit tot lichtgeel van kleur en zeer licht van gewicht.

Het is wonderbaarlijk dat een honingraat een groot gewicht aan honing kan dragen. De honingraatconstructie is bijzonder sterk en in de bouwwereld nergens overtroffen. Zodra de bijen de raten hebben gemaakt, stoppen ze deze vol met honing of broed.

Na een aantal jaren worden de raten steeds donkerder (zie foto). Deze raten worden ook niet meer gebruikt door de koningin. Dat is dan ook het moment dat deze moeten worden vervangen. We smelten deze oude ramen zodat we de bijenwas weer kunnen hergebruiken.